O nekim teorijsko-metodološkim pitanjima sociologije obrazovanja

Baranović, Branislava (2004) O nekim teorijsko-metodološkim pitanjima sociologije obrazovanja. In: Temeljne edukacijske znanosti i metodike nastave: osnova za multidisciplinarna i interdisciplinarna istraživanja odgoja i obrazovanja: novo znanstveno polje: (zbornik radova Znanstvenog skupa "Redefiniranje sustava odgojnih znanosti", [Zagreb, 2001.]). Akademija odgojnih znanosti Hrvatske, Zagreb, pp. 49-55. ISBN 953-200-886-1

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://www.algoritam-mk.hr/izdavac/3-profil-intern...

Abstract

U tekstu je riječ o problemima razvoja sociologije obrazovanja kao sociološke discipline. Ukratko su ocrtani ključni problemi njezinog predmetnog i teorijsko-metodološkog određenja te razgraničenja od drugih disciplina koje se bave proučavanjem obrazovanja i odgoja, kao što su npr. pedagogija, psihologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, itd. Ukratko je ocrtan i razvoj sociologije obrazovanja u Hrvatskoj. Analiza je pokazala da se razvoj sociologije obrazovanja nije odvijao linearno, nego kroz unutrašnje formativne tenzije (stare i nove teorijsko-metodološke paradigme, napetosti između pojedinih teorijskih pristupa, i sl.), napetosti između njezine znanstvene produkcije i njezine upotrebe u nastavi i za intervenciju u obrazovno-odgojno područje. Teorijsko-metodološki i sadržajno-tematski razvojni pomaci vodili su je sve češćim vezama s drugim znanostima koje se bave istraživanjem obrazovanja i odgoja. Mada se pokazalo da je njezin razvoj kao znanstvene discipline značajno uvjetovan njezinom vezom i oslonom na sociologiju kao bazični teorijsko-metodološki okvir, sve veća ovisnost i povezanost s drugim znanostima ukazuje na potrebu razvoja interdisciplinarnog izučavanja obrazovanja i odgoja, u kojem sociologija čini jedan od mogućih.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. – Title in English: Some theoretical and methodological issues in sociology of education. - Book editor: Ante Bežen. - Second publisher: Profil international.
Uncontrolled Keywords: Sociologija, sociologija obrazovanja, obrazovanje, obrazovne discipline, interdisciplinarno proučavanje obrazovanja (sociology, sociology of education, education, educational fields, interdisciplinary research on education)
Subjects: L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 16 Jan 2017 10:07
Last Modified: 16 Jan 2017 10:07
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/690

Actions (login required)

View Item View Item