Mišljenje nastavnika osnovnih i srednjih škola u Podunavlju o poučavanju najnovije povijesti

Baranović, Branislava and Jokić, Boris (2004) Mišljenje nastavnika osnovnih i srednjih škola u Podunavlju o poučavanju najnovije povijesti. Povijest u nastavi, 2 (2). pp. 384-406. ISSN 1334-1375 (Print), 1849-1480 (Online)

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://hrcak.srce.hr/povijest-u-nastavi

Abstract

U izlaganju su prezentirani rezultati empirijskog istraživanja Mišljenje nastavnika osnovnih i srednjih škola u Podunavlju o poučavanju najnovije povijesti. Istraživanje je provedeno 2003. god. na populaciji nastavnika povijesti u osnovnim i srednjim školama s nastavom na srpskom i hrvatskom jeziku u županijama na koje se odnosi moratorij: Osječko – baranjska i Vukovarsko – srijemska.u srpnju 2003. godine. Ispitivano je mišljenje nastavnika o ključnim aspektima nastave povijesti i ukidanju moratorija na poučavanje najnovije povijesti na području bivše Jugoslavije. Rezultati su da između nastavnika povijesti u školama na srpskom jezika i nastavnika u školama na hrvatskom jeziku postoji značajna razlika u mišljenjima kada je riječ o poučavanju najnovije povijesti na području bivše Jugoslavije, uključensti povijesti nacionalnih manjina te ukidanja moratorija. Istraživanje ukazuje da je područje nastave povijesti još uvijek vrlo osjetljivo i da svaka neobjektivnost, neuvažavanje stajališta i stereotipiziranje bilo koje od "strana" može pogoršati odnose između nastavnika povijesti i pojačati konfliktnost koja je vidljiva u njihovim odgovorima. No, iz podataka je isto tako vidljivo da postoje pomaci u pravcu suradnje i znakovi volje (barem kod dijela ispitanika) za razvijanjem tolerantnijih odnosa, uključujući i sporna pitanja nastave povijesti.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Teacher's views on teaching recent history in primary and secondary schools in the Podunavlje region.
Uncontrolled Keywords: Nastava povijesti, najnovija povijest na području bivše Jugoslavije, moratorij, nastavnici osnovnih i srednjih škola, empirijsko istraživanje (teaching history, recent history on the territory of Ex Yugoslavia, moratorium, elementary and secondary school teachers, empirical research)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 16 Jan 2017 10:30
Last Modified: 16 Jan 2017 10:37
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/692

Actions (login required)

View Item View Item