Potencijal međunarodnih komparativnih obrazovnih istraživanja velikih razmjera za sociologiju obrazovanja u Hrvatskoj

Elezović, Ines and Matković, Teo (2020) Potencijal međunarodnih komparativnih obrazovnih istraživanja velikih razmjera za sociologiju obrazovanja u Hrvatskoj. Revija za sociologiju, 50 (1). pp. 89-105. ISSN 0350-154X (Print), 1846-7954 (Online)

[img]
Preview
Text
RzS 2020_1 Elezović, Matković.pdf

Download (394Kb) | Preview
Official URL: https://hrcak.srce.hr/237771

Abstract

IN CROATIAN: Republika Hrvatska se u proteklom desetljeću uključila u provedbu međunarodnih istraživanja velikih razmjera u području obrazovanja, najprije u OECD PISA-u 2006. godine, a potom 2011. godine u IEA PIRLS i TIMSS s ciljem kontinuiranog praćenja obrazovnih postignuća učenika iz triju temeljnih područja: čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenosti. U ovome prilogu nalaze se temeljne informacije o metodologiji, područjima i dosegu tih istraživanja, sve kako bismo potaknuli domaću znanstvenu zajednicu na njihovo korištenje u budućim istraživanjima i radovima. To je posebno relevantno s obzirom na to da se novi valovi ovih istraživanja provode svakih nekoliko godina te da su anonimizirani skupovi mikropodataka vrlo brzo dostupni svim zainteresiranim znanstvenicima i studentima za daljnje korištenje i analize.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: How international large-scale educational assessment data can contribute to the sociology of education in Croatia.
Uncontrolled Keywords: Istraživanja velikih razmjera, obrazovna, sociologija obrazovanja (large-scale, educational assessment, sociology of education)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 13 Jan 2021 15:07
Last Modified: 13 Jan 2021 15:07
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/933

Actions (login required)

View Item View Item