Teorijsko-empirijski pregled objašnjenja rodnih razlika u obrazovnim odabirima i uspjehu

Jugović, Ivana (2015) Teorijsko-empirijski pregled objašnjenja rodnih razlika u obrazovnim odabirima i uspjehu. In: Koji srednjoškolci namjeravaju studirati?: pristup visokom obrazovanju i odabir studija. Biblioteka Znanost i društvo (37). Institut za društvena istraživanja, Zagreb, pp. 71-103. ISBN 978-953-6218-68-4

[img]
Preview
Text
Koji srednjoškolci namjeravaju studirati.pdf

Download (3547Kb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/izdavastvo/knjige-i-studije/znan...

Abstract

Cilj ovog poglavlja je dati pregled ključnih teorijskih i empirijskih objašnjenja koja odgovaraju na pitanje zašto se djevojke i mladići razlikuju u obrazovnim odabirima i postignućima. Obrazovno područje u kojem su djevojke podzastupljene, imaju lošije postignuće ili slabiju motivaciju, jest područje koje obuhvaća prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Kada se istražuje lošiji školski uspjeh mladića i podzastupljenost muškaraca na studijima, najčešće je riječ o školskim predmetima poput materinskog i stranih jezika te o studijima poput učiteljskog studija ili drugih pomažućih struka. Čimbenici kojima su se pokušale objasniti razlike između djevojaka i mladića, odnosno žena i muškaraca u obrazovnim odabirima i uspjehu su: (1) biološke razlike između muškaraca i žena, (2) razlike u motivaciji, odnosno stavu prema obrazovnom području, (3) podrška socijalne okoline za bavljenje tim područjem, (4) nedostatak rodno nestereotipnih uzora, (5) rodni stereotipi o obrazovnom području i zanimanjima i (6) nesklad između rodnih uloga i predodžbi o obrazovnom području ili zanimanju. U poglavlju su opisana navedena objašnjenja rodnih razlika u obrazovnom uspjehu i profesionalnim izborima, kao i istraživanja kojima se provjeravala njihova utemeljenost. Također je opisana teorija očekivanja i vrijednosti Eccles i suradnika.

Item Type: Book Section
Additional Information: Title in English: The theoretical and empirical review of explanations of gender differences in educational choices and achievement.
Uncontrolled Keywords: Odabir studija, rodni stereotipi, rodne uloge, teorija očekivanja i vrijednosti (field of study choice, gender steretypes, gender roles, expectancy-value theory)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 08 Jan 2016 12:09
Last Modified: 16 Jun 2016 11:08
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/463

Actions (login required)

View Item View Item