Obrazovni resursi i zapošljivost mladih

Potočnik, Dunja (2006) Obrazovni resursi i zapošljivost mladih. In: Mladi između želja i mogućnosti: položaj, problemi i potrebe mladih Zagrebačke županije. Biblioteka Znanost i društvo (21). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 93-140. ISBN 953-6218-30-5

[img]
Preview
Text
Mladi između želja i mogućnosti.pdf

Download (39Mb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr

Abstract

Ispitivanje obrazovnih resursa mladih u Zagrebačkoj županiji pokazalo je da oko petine njih nema kvalifikacija (većinom su to srednjoškolci), jednak je broj mladih sa zanatskom/industrijskom školom, polovica ih ima četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, a svega desetina akademski stupanj. Istodobno, petina mladih iz našeg uzorka ne planira daljnje školovanje, dok ih gotovo dvije petine želi steći fakultetsku diplomu. Skoro tri petine mladih smatra da neće imati problema u ostvarivanju svojih obrazovnih planova, a malo više od desetine drži da će njihovo buduće obrazovanje biti popraćeno problemima. Pritom je dvotrećinska većina ispitanika orijentirana na Zagreb kao mjesto gdje planira steći željeno obrazovanje. Najzastupljenija izvanškolska aktivnost je vezana uz sportske klubove, potom dolazi učenje stranih jezika pa plesni tečajevi. Od razloga nesudjelovanja u izvanškolskim aktivnostima, nepostojanje određenih sadržaja i nepostojanje želje za sudjelovanjem u ponuđenim sadržajima privukli su gotovo jednak broj ispitanika, no u tom pogledu postoje znatne razlike između pojedinih aktivnosti. Tako se pokazalo da je mladima najmanje bilo dostupno da se uključe u aktivnosti debatnih klubova, radionica za razvoj tehničkih vještina, PC/internet radionica, škole u prirodi i novinarskih radionica. Znanje stranih jezika pokazuje izrazitu usmjerenost na engleski jezik i zanemarivanje drugih svjetskih jezika, a na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti da većina mladih koliko-toliko poznaje samo jedan strani jezik.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Educational resources and youth employability. - Second publisher: Zagrebačka županija.
Uncontrolled Keywords: Mladi, obrazovanje, zapošljavanje, tržište rada, poduzetnički potencijal (youth, education, employment, labour market, entrepreneurship potential)
Subjects: H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 20 Dec 2016 14:46
Last Modified: 08 Sep 2022 11:59
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/579

Actions (login required)

View Item View Item