Obrazovanje i stručna priprema nastavnika za razvijanje informacijske i tehnologijske pismenosti

Batarelo, Ivana (2006) Obrazovanje i stručna priprema nastavnika za razvijanje informacijske i tehnologijske pismenosti. Informatologia, 39 (4). pp. 103-107. ISSN 1330-0067

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://hrcak.srce.hr/informatologia

Abstract

Koncepti pismenosti vodećih teoretičara obrazovanja komplementarni su s konceptima pismenosti u digitalnom vremenu, a čije su važne komponente informacijska i tehnologijska pismenost. Prilikom definiranja informacijske pismenosti, ne smiju se zanemariti njene tehnologijske komponente. Vodeći modeli za razvijanje informacijske pismenosti se u svim svojim fazama uklapaju u obrazovni proces. Srodnost područja informacijske i tehnologijske pismenosti s područjem obrazovne tehnologije, ukazuje na potrebu za što većom povezanošću knjižničarske i obrazovne struke. U ovom pregledu literature informacijska i tehnologijska pismenost prikazane su kao preduvjeti za korištenje obrazovne tehnologije. Uz pregled svjetskih standarda za pripremu nastavnika za korištenje obrazovne tehnologije, napravljena je analiza čimbenika koji utječu na uspješno korištenje obrazovne tehnologije u nastavi. Sustavna analiza znanstvenih studija o obrazovanju nastavnika za uspješno korištenje obrazovne tehnologije ukazuje na elemente koje je potrebno uzeti u obzir prilikom kreiranja programa za obrazovanje nastavnika.

Item Type: Article
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Teacher inservice and preservice training for development of information and technology literacy.
Uncontrolled Keywords: Informacijska pismenost, tehnologijska pismenost, obrazovna tehnologija, obrazovanje nastavnika (information literacy, technology literacy, educational technology, teacher education)
Subjects: L Education > L Education (General)
Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Z665 Library Science. Information Science
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 30 Dec 2016 14:27
Last Modified: 30 Dec 2016 14:27
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/601

Actions (login required)

View Item View Item