Obrazovanje učitelja i nastavnika u Europi iz perspektive cjeloživotnog učenja

Vizek Vidović, Vlasta (2005) Obrazovanje učitelja i nastavnika u Europi iz perspektive cjeloživotnog učenja. In: Cjeloživotno obrazovanje učitelja i nastavnika: višestruke perspektive. Biblioteka Znanost i društvo (15). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 13-66. ISBN 953-6218-24-0

[img]
Preview
Text
Cjeloživotno obrazovanje učitelja i nastavnika.pdf - Accepted Version

Download (1588Kb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr

Abstract

Ovo poglavlje prikazuje opći trend razvoja sustava obrazovanja učitelja i nastavnika na prijelazu stoljeća. Temelj komparativne studije čini prikaz najvažnijih preglednih dokumenata europskih institucija i ostalih međunarodnih organizacija koje se bave praćenjem i proučavanjem sustava obrazovanja učitelja i nastavnika, te opsežnija analiza sustava obrazovanja učitelja i nastavnika u odabranom uzorku zemalja EU, za koje se smatra da mogu poslužiti kao primjeri dobre prakse u području. Na samom početku ovog poglavlja se posebna pažnja posvećuje određenju učiteljskih nastavničkih kompetencija kao determinanti usmjerenosti i spremnosti na cjeloživotno učenje te privlačenju sposobnih pojedinaca da izaberu učiteljsku/nastavničku profesiju. Nadalje, problematizira se organizacija inicijalnog obrazovanja učitelja i nastavnika pri čemu se opisuje i slika stanja u Europi na prijelazu stoljeća te značaj Bolonjskog procesa za promjene u sustavu obrazovanja učitelja i nastavnika. Završni dio poglavlja usmjeren je na mjere zadržavanja kvalitetnih učitelja i nastavnika u profesiji, ulogu istraživanja u području učenja/poučavanja i obrazovanja učitelja i nastavnika te na neke od glavnih smjernica promjena u sustavu obrazovanja učitelja i nastavnika.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Teacher education in Europe from the perspective of lifelong learning. - Book editor: Vlasta Vizek Vidović.
Uncontrolled Keywords: Obrazovanje učitelja i nastavnika u Europi, učiteljske i nastavničke kompetencije, cjeloživotno učenje, komparativna studija (teacher education in Europe, teaching competences, lifelong learning, comparative study)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 04 Jan 2017 14:49
Last Modified: 08 Sep 2022 12:08
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/636

Actions (login required)

View Item View Item