Obrazovanje učitelja i nastavnika u Hrvatskoj

Vlahović-Štetić, Vesna and Vizek Vidović, Vlasta (2005) Obrazovanje učitelja i nastavnika u Hrvatskoj. In: Cjeloživotno obrazovanje učitelja i nastavnika: višestruke perspektive. Biblioteka Znanost i društvo (15). Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Zagreb, pp. 67-91. ISBN 953-6218-24-0

[img]
Preview
Text
Cjeloživotno obrazovanje učitelja i nastavnika.pdf - Accepted Version

Download (1588Kb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr

Abstract

Ovo poglavlje prikazuje sadašnju strukturu sustava obrazovanja učitelja i nastavnika u Hrvatskoj te razmišljanja i prijedloge mogućih promjena u području, a osnovicu prikaza čini analiza službenih dokumenata i stručnih studija te radnih materijala pojedinih ekspertnih timova. Na samom početku ovog poglavlja razrađena je problematika privlačenja sposobnih pojedinaca u učiteljski/nastavničku profesiju u hrvatskom kontekstu. Nakon toga slijedi opsežan prikaz organizacije inicijalnog obrazovanja koji uključuje povijesni pregled, obrazovne reforme te posebno značenje Bolonjskog procesa u kontekstu inicijalnog obrazovanja učitelja i nastavnika u Hrvatskoj, što uključuje usporedbu « stare» i « nove» organizacije studija. Na kraju poglavlja opisuju se mjere zadržavanja kvalitetnih učitelja i nastavnika u profesiji kao i uloga istraživanja u području učenja/poučavanja te obrazovanja učitelja i nastavnika. Zaključno se govori o nekim od najvažnijih promjena potrebnih za poboljšanje sustava obrazovanja učitelja i nastavnika u Hrvatskoj.

Item Type: Book Section
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Teacher education in Croatia. - Book editor: Vlasta Vizek Vidović.
Uncontrolled Keywords: Inicijalno obrazovanje učitelja i nastavnika, profesionalni razvoj, Bolonjski proces (initial teacher education, professional development, Bologna process)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 04 Jan 2017 14:52
Last Modified: 08 Sep 2022 12:08
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/638

Actions (login required)

View Item View Item