Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: obrazovanje i zapošljavanje

Potočnik, Dunja and Maslić Seršić, Darja and Karajić, Nenad (2020) Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: obrazovanje i zapošljavanje. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Zagreb. ISBN 978-953-7870-20-1

[img]
Preview
Text
Uključivanje Roma u hrvatsko društvo.pdf

Download (10Mb) | Preview
Official URL: https://ljudskaprava.gov.hr/UserDocsImages//arhiva...

Abstract

Poglavlje o obrazovanju daje detaljan pregled obrazovnog statusa Roma u odnosu na predškolsko, osnovnoškolsko, srednjoškolsko te visoko obrazovanje i obrazovanje odraslih. Kroz navedeni pregled analizirano je i sudjelovanje pripadnika RNM-a u pojedinim stupnjevima i oblicima obrazovanja u Hrvatskoj, kao i ostvarenost uvjeta za ravnopravno sudjelovanje Roma u obrazovnom sustavu. Posebna je pažnja posvećena analizama iz područja obrazovanja najranjivijih skupina Roma – djece predškolske i osnovnoškolske dobi, kao i neke prakse koje možemo ocijeniti kao većinom nepovoljne za stjecanje obrazovanja pripadnika RNM-a (poput utjecaja prostorne segregacije, smještanja u etnički segregirane razrede, diskriminatornoga ponašanja te školovanja po posebnim programima), kao i one koji facilitiraju razvoj i obrazovanje djece i mladih (uključujući individualizirane programe, rad s romskim pomagačima i uključivanje u produženi boravak i izvannastavne aktivnosti). U posljednjoj cjelini poglavlja o obrazovanju analizirani su stavovi, norme i vrijednosti romske populacije u odnosu na obrazovanje kako bi se stekao uvid u faktore koji djeluju otežavajuće na uključivanje pripadnika RNM-a u obrazovanje, kao i faktore koji bi mogli ukazati na promjenu trendova kada je riječ o odnosu Roma prema obrazovanju. U poglavlju Zapošljavanje bavimo se odrednicama radnog statusa pripadnika romske nacionalne manjine, obilježjima njihova radnog iskustva, zastupljenošću Roma u pojedinim segmentima tržišta rada, aktivnostima traženja posla te posebno iskustvima diskriminacije na tržištu rada. U središtu interesa nije samo radni status osoba romske nacionalnosti, već i kvaliteta radnog života te povezanost radnog statusa s psihosocijalnom dobrobiti. Posebna pažnja posvećena je dvjema demografskim skupinama – ženama i mladima te fenomenu dugotrajne nezaposlenosti.

Item Type: Book
Additional Information: Language: Croatian. - Title in English: Inclusion of Roma in Croatian society: education and employment.
Uncontrolled Keywords: Romi, Hrvatska, obrazovanje, zapošljavanje (Roma, Croatian, education, employment)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 11 Jan 2021 10:53
Last Modified: 21 Jan 2021 08:55
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/919

Actions (login required)

View Item View Item