U sjeni: privatne instrukcije u obrazovanju Hrvatske

Jokić, Boris and Ristić Dedić, Zrinka (2007) U sjeni: privatne instrukcije u obrazovanju Hrvatske. Institut za društvena istraživanja, Zagreb. ISBN 978-953-6218-33-2

[img]
Preview
Text
U sjeni.pdf

Download (1319Kb) | Preview
Official URL: http://www.idi.hr/

Abstract

Knjiga predstavlja rezultate prvog sustavnog istraživanja o pojavi privatnih instrukcija u hrvatskom obrazovanju. Pojavu privatnih instrukcija predstavlja kao slojevit i složen problem u čijoj se osnovi nalaze brojni obrazovni, ekonomski i društveni čimbenici. Privatne instrukcije – privatni satovi i pripremni tečajevi za prijemne ispite za upis na fakultete – promatraju se kao „ sjena obrazovnog sustava“ koja mnogo govori o kvaliteti i funkcioniranju obrazovnog sustava. Istraživanjem su prikupljeni vrijedni podaci o raširenosti i razlozima korištenja privatnih instrukcija, osobinama korisnika i pružatelja usluga. Analizirana je ponuda privatnih satova i pripremnih tečajeva, te su razmatrani obrazovni, ekonomski i društveni čimbenici koji u hrvatskom obrazovnom kontekstu djeluju na održavanje i rast pojave. Rezultati istraživanja pokazuju da su privatne instrukcije relevantan obrazovni problem koji ima ozbiljne posljedice na obrazovne rezultate i rad učenika i škola, a utječe i na funkcioniranje obrazovnog sustava i društva u cjelini. Pojava privatnih instrukcija može interferirati sa školskim procesima, a korištenje privatnih instrukcija utječe na održavanje i pojačavanje socio-ekonomskih razlika među učenicima, ugrožavajući tako jednake mogućnosti svih učenika za održavanje i napredovanje u sustavu. U knjizi se problematizira postojeća obrazovna politika prema pojavi privatnih instrukcija te se propituje vjerojatnost rasta pojave vezano uz najavljene promjene u obrazovnom sustavu, prije svega produljivanje obveznog obrazovanja i uvođenje državne mature. Na kraju, date su preporuke obrazovnoj politici za smanjivanje negativnih učinaka pojave.

Item Type: Book
Additional Information: Title in English: In the shadow: private tutoring in Croatian education.
Uncontrolled Keywords: Privatne instrukcije, privatni satovi, pripremni tečajevi za prijemne ispite za upis na fakultete (private tutoring, private lessons, preparatory courses for university entrance exams)
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
H Social Sciences > HM Sociology
L Education > L Education (General)
Depositing User: Karolina
Date Deposited: 30 Dec 2015 12:02
Last Modified: 05 Sep 2022 10:16
URI: http://idiprints.knjiznica.idi.hr/id/eprint/430

Actions (login required)

View Item View Item